Det sista…

15 september, 2013 av Thomas Svanberg

Allt har sitt slut och även denna blogg. Några år har den pågått´men nu är motivationen över och vi vänder blad:)
Tack till er som plitat ned goa kommentarer och deltagit. Det har givit inspiration att fortsätta men som sagt nu sätter vi P.

Den dära Tönn…

20 augusti, 2013 av Thomas Svanberg

Den satelitförsedda större skrikörnen Tönn som nu är inne på sitt 6:e levnadsår har ännu en gång gäckat oss.
Efter att ha tillbringat vintern i Spanien tog den sig under våren upp via Finland och vidare till Sverige. Diverse flygsträckor företogs kors och tvärs över landet innan den slutligen drog till västra Norge och hängde här i nästan 3 veckor. Sedan blev den blågula längtan för stor igen och det bar iväg söderöver. Anhalt Brålanda och sedan en dunge utanför Växjö.

Nu var det väl själve den om vi inte skulle lyckas se den?! De 2 senaste åren då den lämnat Sverige har det gått via vårt hörn. Från Växjötrakten drog den ned mot Kristianstad och därifrån troligen i torsdags rakt västerut över vårt område och destination Danmark. Således slapp den igenom igen utan att ses… Fast å andra sidan kan jag glädjas åt att den inte som förförra gången tog nattkvist en kilometer från mitt hem…

Men nästa år då jädrans!

Hasslarpsnytt!

15 augusti, 2013 av Thomas Svanberg

Ringmärkningen vid Hasslarps dammar tog sin början 1995. På ganska få märktillfällen fångades en trastsångare liksom en rosenfink. Detta gav blodad tand hos entusiasterna och sedan dess har nättimmarna ökat i omfång. Henrik, Mårten med flera är flitiga och det är mycket tid som åtgår. KOF bidrar finansiellt med hjälp till nät och nätpinnar. Genom åren har en hel del rariteter fastnat i näten såsom vattensångaren 1996. Även vassångare och fler trastsångare har ringmärkts. Göktyta, rosenfink och blåhake likaså. Dominerar i fångsten gör kärr- och rörsångare.
I lördags var det dags för en ny märkart liksom för lokalen, nämligen en flodsångare!

1k flodsångare/svanbild

1k flodsångare/svanbild

Förutom ringmärkta fåglar är listan diger över arter. Vadare såsom, tereksnäppa, prärielöpare, dammsnäppa och tuvsnäppa är observerade. För att göra listan längre kan läggas till biätare, alpseglare, rostgumpsvala mm.
Just nu ser området riktigt fint ut för vadare då den varma sommaren har torkat ut de södra dammarna rejält och fina dybankar har skapats. Vågar vi hoppas på en ny art igen?

Kungen av tärnorna!

7 augusti, 2013 av Thomas Svanberg

Vi är inte direkt bortskämda med skräntärnor i KOF:a markerna. Ett normalt år görs kanske ett fynd i maj och sedan några till kring månadsskiftet juli/augusti. I är är det däremot betydligt fler obsar de senaste 2 veckorna. Kanske ett tiotal fåglar som är inblandade i obsarna och en anmärkningsvärd obs rör de 15 ex som rapporterades stå på Sandön häromkvällen. Definitivt den högsta enskilda summan genom alla tider i våra marker. Inre Skälderviken är det som gäller och utanför dessa områden mer sällsynt. Ibland kan man se skräntärna utmed Öresundskusten vid tex Hittarps rev men ack så sällsynt. Genom åren har jag suttit ett flertal timmar på Kullen när det blåst västligt under sommaren men aldrig sett någon skräntärna. På Bjärehalvön är det en riktig raritet. Man kan så klart spekulera i vart dessa kommer ifrån.

Det är en fröjd att se dessa bjässar födosöka. Likt en fiskgjuse är det spektakulära dyk den genomför. Oftast när den väl lyckats få tag i en fisk går den efteråt när firren är svald ner på vattnet igen och tar vatten. Har sett detta flera gånger men aldrig samma beteende hos tex kentsk eller fisktärna.

skräntärna bloggen 2skräntärna bloggen 1

Trädet!

5 augusti, 2013 av Thomas Svanberg

De flesta fåglar inbillar jag mig har sin favorit till sångplats eller en gren att sitta på.
Dubbeltrasten har säkert en grantopp som den med förkärlek väljer och rödstjärten favoriserar en specifik gren på björken när sången utanför holken ska ske.

Hur är det med oss skådare då? Jo, våra lokaler är säkert rangordnade och någon lokal ganska säkert favoriten att besöka. Så är det för mig och det finns lokaler jag hellre besöker än andra. Inte bara lokaler som rangordnas utan det finns specifika platser jag gärna ser en fågel på. Mitt absoluta favoritträd står på Kullen inte långt ifrån gubbahyllan. Detta numera döda träd vilket jag inte har en aning om vad det är för sort står jag gärna och kikar lite extra på. Det har långa grenar som sträcker sig såväl på höjden som längden. Ofta går fåglar ner en stund och sätter sig då de kommer insträckandes från havet och lika gärna kan rosenfinken välja trädet som sin sångplats.

Igår vid mitt besök kom en sparvhök farandes och satte sig en kort stund

En kort stunds rast och sedan iväg igen./svanbild

En kort stunds rast och sedan iväg igen./svanbild

Vid tidigare besök i våras var det en bofink som satt en längre stund och sjöng. Just bakgrunden i bilden kan variera från himmel till havet eller buskar.

Hane bofink/svanbild

Hane bofink/svanbild

Även de häckande ladu och hussvalorna använder trädet till en skön rastplats. Ibland dimper det ner andra arter som till exempel denna gråsiska som landande en kort stund och sedan stack iväg igen.
gråsiska bloggen

Fiskgjusar!

2 augusti, 2013 av Thomas Svanberg

Vill man se fiskgjusar i action är området kring Sandön en utmärkt plats att ställa sig vid. Minst 3 gjusar är mer eller mindre aktiva under dygnet ljusa timmar och fiskar. Verkar finnas gott om föda i dessa dagar om än små bytesfiskar. Sannolikt är det id de mestadels plockar upp även fast jag häromkvällen såg en gjuse med ett plattfisk i klorna. Under vårarna kan man se dem komma med fina öringar och man önskar att man själv hade samma förmåga att fånga dessa utmärkta matfiskar.

När man står och kollar med kikaren på gjusarna är det svårt att hinna med och uppfatta hur kroppen är formad innan nedslag i vattnet. En stor vattenkastad uppstår och man ser först ett huvud sticka upp och därefter börjar flaxandet för att ta sig upp från spat. En bildserie nedan från igår kväll. Tyvärr ingen fångst vid detta dyk men på nästa blev det napp!

gjuse blogg 1

 

gjuse blogg 2
gjuse blogg 3gjuse blogg 4

Tyngsta tomtkrysset?

30 juli, 2013 av Thomas Svanberg

Ekenbergs gåsgam på sin tomtlista bör vara det näst tyngsta som setts inom en tomt i NV-Skåne. Vad väger då tyngre? Jo, såklart den eremitskogstrast som Lars-Göte Nilsson hade i sin trädgård i Lerberget en aprildag för många år sedan.

Själv stolsterar jag med brunglada, rödstrupig piplärka, jorduggla och pilgrimsfalk.
Vet att några KOF:are har fjällpipare och kornsparv på sin lista.

Någon som har något tungt att komma med?

Gam i sikte!

28 juli, 2013 av Thomas Svanberg

Den 16 juli på eftermiddagen såg en skådare boende i Västervik en gåsgam som på låg höjd gled över hans hus. Gamen fortsatte en bit och slog sig sedan ned i en trädtopp mer eller mindre i ett bostadsområde. Här satt den sedan till påföljande dag då den uppåt förmiddagen tog till vingarna och försvann söderut.
Dagen efter att den lämnade Småland syntes den i först i Falsterbo och sedan vid Havgårdssjön. Här trodde alla att den sannolikt tog nattkvist men icke. Dagen efter vid lunchtid upptäcktes den på Öland. Härifrån bar det av till Skåne igen och efter en tur i Falsterbo via Trelleborg var den sedan någorlunda stationär kring Börringesjön innan den försvann igen.

Detta är snart en vecka sedan och de flesta, inklusive skribenten av dessa rader, trodde nog att den lämnat landet för gott. Men icke!

Idag fick Martin Ekenberg syn på den från sin tomt i Grevie. Den kunde sedan lokaliseras i Halland och följas upp till området öster om Falkenberg där den nu tagit nattkvist. Vi gratulerar förstås Martin som fick ett härligt tomtkryss för vem kan ståta med gåsgam på sin tomtlista?

Gåsgamen vid Havgårdssjön 22 juli/Svanbild

Gåsgamen vid Havgårdssjön 22 juli/Svanbild

Ringmärkning, ett säkert högsommartecken!

28 juni, 2013 av Henrik Ehrenberg
Delar av Hasslarpsgänget i full gång med ringmärkning av infångade fåglar! Hej vad det går, rörelseoskärpa i dåligt ljus.

Delar av Hasslarpsgänget i full gång med ringmärkning av infångade fåglar! Hej vad det går, rörelseoskärpa i dåligt ljus.

Till helgen planerar gänget bakom ringmärkningen vid Hasslarps dammar att dra igång säsongen. Det är mycket att tänka på innan det är dags att sätta gång. Det gäller att i god tid beställa alla de ringar som bedöms att förbrukas under säsongen. Sedan skall nätplatserna röjas så näten går att sätta upp i det svaga gryningsljuset som kännetecknar en tidig ringmärkningsmorgon vid dammarna.
Verksamheten har pågått sedan 1995 och KOF är glada att Hasslarpsgänget fortsätter oförtrutet år efter år. Ett sätt att visa vår uppskattning är att vid behov ge ett ekonomiskt bidrag till inköp av nät och nätstolpar.
Under sommaren planeras en föreningsaktivitet där vi besöker en ringmärkningsmorgon vid Hasslarps dammar, välkomna! /Henrik Ehrenberg

Gravänder!

13 juni, 2013 av Thomas Svanberg

Gravänderna utmed Helsingborgs norra kust verkar ha ett hyfsat utfall på sina häckningar. Flera kullar kan ses vilket är glädjande. Största kullen häromdagen innehöll 13 ungar. Föräldrarna hade fullt sjå att hålla koll på de små och framförallt att freda dem mot hot såsom trutar och kråkor. Även i det fall någon artfrände eller gräsänder kom för nära familjen blev det full fart på föräldrarna och inkränktarna kördes resolut bort.

Gräsandshona som blir ivägkörd av gravand vid Domsten/svanbild

Gräsandshona som blir ivägkörd av gravand vid Domsten/svanbild