Fågelskådningens dag
6 maj 2018

Helsingborg, Fredriksdal

Fågelskådningens dag. Foto: Tommi Sandberg

Bra väder - bra med folk, så brukar det vara. Strax över 100 pers idag. Traditionell artlista för lokalen. Vi gjorde ett hundraårstema eftersom det var 1918 som Fredriksdal kom i stadens ägo. - Vilka fåglar då, vilka fåglar idag - och vice versa. Publiken kom med bra och insiktsfulla kommentarer.

Några obsar, ett band med vitkindade gäss, sparvhök, tornfalk, svarthätta, gärdsmyg, rödhake, rörhöna.

Tack till mina goda medguider, Totta Sandberg i KOFs väst, Leif Olsson från Naturskyddsföreningen.

Text: Ulrik Alm
Foto: Tommi Sandberg

Ängelholm, Kronoskogen

Fågelskådningens dag. Foto: Anna-Lena Harmsund

Den ganska kalla morgonen gjorde att aktiviteten bland de sjungande fåglarna var låg när en morgontidig grupp fågelvänner samlades vid roddklubbens anläggning i Ängelholm. Allt eftersom solen lockade fram fler och fler insekter ökade också fågelaktiviteten och det blev till slut en riktigt fågelrik morgon.

Mest hördes gärdsmygarna och svarthättorna, flest var de också - tätt följda av lite mer melankoliska lövsångare. Nyanlända grönsångares snabba drillar hördes flera gånger och en lika nyanländ rödstjärt inledde varje strof med ett markant ”iiii”. Ärtsångare hördes på två ställen och i vassen längs Rönneå raspade en sävlig rörsångare.

I tallskogen nära järnvägen försökte en lärkfalk i det längsta dölja sig men till sist blev uppmärksamheten för påtaglig och den navigerade snabbt bort mellan trädstammarna. En stund senare fick vi se den igen på lite längre avstånd; tornseglarlikt jagade den insekter över skogen.

Strax över 30 deltagare var vi och förhoppningsvis möts en hel del av oss igen på Naturskyddsföreningens och/eller KOFs aktiviteter.

Anna-Lena Harmsund, Jan-Erik Bengtsson och Thomas Wallin

Foto: Anna-Lena Harmsund