Hallands Väderö i augusti
– en reserapportMånga tropikflyttare mötte oss 20 KOF:are som valt att tillbringa helgen 26-27 augusti på Hallands Väderö. Förmodligen hade fåglarna, under sin flytt mot söder, tagit sin tillflykt till buskmarkerna på ön när de stött på det lågtryck som drog fram över nordvästra Skåne natten mellan fredag/lördag. Nu hoppade, flög och födosökte de överallt. Vi såg grå flugsnappare, busk- och stenskvättor, ärt- törn- och trädgårdssångare, rödstjärtar, törnskator och lövsångare.

Fågelupplevelserna hade börjat redan på båtresan till ön. I Sandhamnsbukten simmade en gammal och en ung toppskarv som, när de blev skrämda av vår närvaro, passerade helt nära oss. Ytterligare en ung toppskarv såg vi senare på dagen då vi vandrade på norra delen av ön.Den tidiga söndagsmorgonen bjöd på, förutom en vacker soluppgång, ett glest sträck av trädpiplärkor, gulärlor och järnsparvar. En havssula passerade på relativt behagligt avstånd.

Nu var det dock inte bara fåglarna som sökte vår uppmärksamhet. På stigarna i Söndreskog hittade vi en läderbagge och en taggbock (båda skalbaggarna sällsynta och rödlistade). En savande ek i kanten av Ulagapskärret lockade till sig minst 15 amiralfjärilar.

Bodde gjorde vi i det gamla skogvaktarbostället, som nyligen gjorts om till vandrarhem. Gården ligger på sydvästra delen av ön och har 7 rum med 2/4 bäddar i varje samt kök och flera stora samlingsrum. En perfekt utgångspunkt för naturnjutare och fågelskådare, läs mer här.
66 fågelarter summerade vi (artlistan finns här) innan vi nöjda tog båten tillbaka till fastlandet.

Mona Hansson, Bengt Paulsson och Thomas Wallin

Foto: Thomas Wallin


Kontakta KOF