Trollsländeexkursion på Hallandsåsen
8 juni 2019

Trollsländeexkursion, foto Anna-Lena Harmsund

Vi var en tapper liten skara från Örkelljunga Naturskyddsförening och KOF som i skydd av paraplyer och regnkläder samlades vid Tåssjö kyrka på morgonen den 8 juni för att leta trollsländor. Förutsättningarna var nästintill de sämsta (trollsländor kräver solsken och vackert väder) då regnet strilade ner från en jämngrå himmel…

Under Patric Carlssons entusiastiska ledning vandrade vi trots allt iväg till de små sjöarna runt Tåssjö kyrka (Kyrkesjön och Aborrasjön) och hittade några uttjänta larvskinn och ett par mörka lyrflicksländor som försökte gömma sig mellan våta blad.

Trollsländeexkursion, foto Anna-Lena Harmsund

Flicksländor, foto Anna-Lena Harmsund

När vi nån timme senare fortsatte till grusgroparna vid Lärkeröd fick det upphörande regnet och värmen trollsländorna att sätta fart. Snabbast ut var flicksländorna - mörka lyrflicksländor, större kustflicksländor och större rödögonflicksländor navigerade försiktigt mellan dammarnas vegetation.

Fyrfläckad trollslända, foto Anna-Lena Harmsund

Några larver i förvandling väckte vårt intresse. Det avtagagande regnet fick dem att krypa upp på högre växtdelar. Snart sprack larvhudarna upp och det mödosamma arbetet med att förvandla sig från larv till fullt utbildad slända började. Fascinerade såg vi det som till slut skulle visa sig vara fyrfläckade trollsländor ta form.

Över dammarnas vattenyta flög guldtrollsländor och tidiga mosaiksländor. Några glänsande, nyförvandlade pudrade kärrtrollsländor försökte gömma sig i vegetationen.

Fåglar såg vi förstås också - en röd glada passerade över, en skogssnäppa lämnade högljutt protesterande dammarna.

Mindre sjötrollslända, foto Anna-Lena Harmsund

Den avslutade rundan, som egentligen var en genväg tillbaka till våra parkerade bilar, visade sig bli en succé: på ett litet solbelyst hygge lyckades vi spana in röda flicksländor, en mindre sjötrollslända, några vackra breda trollsländor och en glänsande nyförvandlad nordisk kärrtrollslända.

Exkursionen, som började med sämsta möjliga förutsättningar, blev när vi summerade den till en riktigt upplevelse- och trollsländerik dag.

15 arter såg vi! Tack Patric för sedvanligt inspirerande guidning och tack till alla våta deltagare för trevlig samvaro.

Text: Thomas Wallin
Foto: Anna-Lena HarmsundArtlista - 15 arter
Blå jungfruslända (Calopteryx virgo)
Spjutflickslända (Coenagrion hastulatum)
Ljus lyrflickslända (Coenagrion puella)
Mörk lyrflickslända (Coenagrion pulchellum)
Sjöflickslända (Enallagma cyathigerum)
Större rödögonflickslända (Erythromma najas)
Större kustflickslända (Ischnura elegans)
Röd flickslända (Pyrrhosoma nymphula)
Tidig mosaikslända (Brachytron pratense)
Guldtrollslända (Cordulia aenea)
Pudrad kärrtrollslända (Leucorrhinia albifrons)
Nordisk kärrtrollslända Leucorrhinia rubicunda)
Bred trollslända (Libellula depressa)
Fyrfläckad trollslända (Libellula quadrimaculata)
Mindre sjötrollslända (Orthetrum coerulescens)

Kontakta KOF