Fågelhelg!

16 augusti, 2010 av Thomas Svanberg

Hela helgen mer eller mindre i fåglarnas tecken där lördagen spenderades i Simrishamn med några timmars trutkoll runt hamnen. Inte mycket trut som figurerade utan max ett 70-tal så utdelningen med 3 medelhavs och 2 kaspiska trutar får sägas vara mycket god.

Söndagen fördelades tiden mellan Sandön och Hasslarp där båda lokalerna producerade mycket fågel av olika arter. Vadare och änder ganska dominerande. Lågtrycken som rått under helgen har gjort det gynsamt ur skådarsynpunkt då det trycker ner mycket fågel.

Ikväll, måndag, är det dags för styrelsemöte i föreningen. Sommarmötena i juni och augusti ligger traditionsenligt förlagda vid vår holk i Norra Heljaröd medan vi kör övriga möten under året på Kullaberg.

Just vår holk känns som ett kommande problem. Stugan blir inte i bättre skick för var dag utan snarare sämre. Då stugan består av mycket eternit för det med sig en del mindre roligt. Dessutom får vi inte lov att göra några byggnadsändringar. En tanke är att på något sätt skänka/upplåta holken och marken till Höganäs kommun och att det enas om att platsen görs till någon form av rastplats utmed den tilltänkta Kattegatsleden. På så viss skulle marken fortsatt kunna fungera som plats för naturnjutare utan att det smälldes upp någon bostad här.

Att för föreningen låta renovera stugan till ett bra skick känns uteslutet då vi inte har de finansiella musklerna som krävs för att fixa det. Att skramla ihop folk som snickrar tror jag inte på utan arbetet måste sannolikt lejas ut. 

Men som sagt, detta är bara tankar och inget är beslutat på något sätt. Kommer någon på en bra idé lyssnar vi mer än gärna på den!


4 kommentarer to “Fågelhelg!”

 1. Håkan Johansson on 16 augusti, 2010 15:07

  Hej,
  Tomten där stugan står bör vara värd en del för kommunen, kan man inte försöka få kommunen att byta mot att det byggs ett fågeltorn på något lämpligt ställe?
  Kanske ett naivt förslag.

  / Håkan

 2. Thomas Svanberg on 16 augusti, 2010 22:23

  Halloj Håkan,
  Först – jag läste tomten som just den tomten (Julemannen…).
  Vi hoppas på fågeltorn någon gång även fast det verkar förbaskat svårt bland de 3 kommuner som har gräns mot Skälderviken.
  En uppvaktning hos kommunen kommer att ske under hösten så får vi hoppas på gott utfall.

 3. Karl G Nilsson on 18 augusti, 2010 20:07

  Är det inte så att stugan ligger på någon form av samfälld mark, ursprunligen arrenderade/hyrde KOF stugan.

  När stugan införskaffades ställde många upp utan knot, det var inte ovanligt att se 5-10 KOF:are slita med såg och hammare därute. Skulle vi inte lyckas med det idag? Sen är det ju en annan fråga om föreningen har något behov av stugan idag.

 4. Thomas Svanberg on 18 augusti, 2010 20:50

  Mm, det är inte lätt o veta vilket ben man skall stå på. Visst har stugan ett historiskt värde för föreningen och har varit flitigt använd. Idag tror jag inte stugan nyttjas på samma sätt.
  Kanske kan man lyckas skramla ihop en flock friviliga som renoverar men jag är lite skeptisk till att folk avsätter tid till det. De upprop vi tidigare har gjort inför röjning runt stugan har oftast inneburit att det är styrelsen som infunnit sig. Våra hustomtar Lennart och Bengt gör ett kanonjobb som håller ytorna runt omkring i trim.

  Vi kommer att ta en diskussion med kommunen så får vi se vart det leder.

Trackbacka URI | RSS - Kommentarer

Lämna en kommentar

Namn (required)

Epost (required)

Hemsida

Skicka kommentar