Kungen av tärnorna!

7 augusti, 2013 av Thomas Svanberg

Vi är inte direkt bortskämda med skräntärnor i KOF:a markerna. Ett normalt år görs kanske ett fynd i maj och sedan några till kring månadsskiftet juli/augusti. I är är det däremot betydligt fler obsar de senaste 2 veckorna. Kanske ett tiotal fåglar som är inblandade i obsarna och en anmärkningsvärd obs rör de 15 ex som rapporterades stå på Sandön häromkvällen. Definitivt den högsta enskilda summan genom alla tider i våra marker. Inre Skälderviken är det som gäller och utanför dessa områden mer sällsynt. Ibland kan man se skräntärna utmed Öresundskusten vid tex Hittarps rev men ack så sällsynt. Genom åren har jag suttit ett flertal timmar på Kullen när det blåst västligt under sommaren men aldrig sett någon skräntärna. På Bjärehalvön är det en riktig raritet. Man kan så klart spekulera i vart dessa kommer ifrån.

Det är en fröjd att se dessa bjässar födosöka. Likt en fiskgjuse är det spektakulära dyk den genomför. Oftast när den väl lyckats få tag i en fisk går den efteråt när firren är svald ner på vattnet igen och tar vatten. Har sett detta flera gånger men aldrig samma beteende hos tex kentsk eller fisktärna.

skräntärna bloggen 2skräntärna bloggen 1


RSS - Kommentarer

Lämna en kommentar

Namn (required)

Epost (required)

Hemsida

Skicka kommentar