Trädet!

5 augusti, 2013 av Thomas Svanberg

De flesta fåglar inbillar jag mig har sin favorit till sångplats eller en gren att sitta på.
Dubbeltrasten har säkert en grantopp som den med förkärlek väljer och rödstjärten favoriserar en specifik gren på björken när sången utanför holken ska ske.

Hur är det med oss skådare då? Jo, våra lokaler är säkert rangordnade och någon lokal ganska säkert favoriten att besöka. Så är det för mig och det finns lokaler jag hellre besöker än andra. Inte bara lokaler som rangordnas utan det finns specifika platser jag gärna ser en fågel på. Mitt absoluta favoritträd står på Kullen inte långt ifrån gubbahyllan. Detta numera döda träd vilket jag inte har en aning om vad det är för sort står jag gärna och kikar lite extra på. Det har långa grenar som sträcker sig såväl på höjden som längden. Ofta går fåglar ner en stund och sätter sig då de kommer insträckandes från havet och lika gärna kan rosenfinken välja trädet som sin sångplats.

Igår vid mitt besök kom en sparvhök farandes och satte sig en kort stund

En kort stunds rast och sedan iväg igen./svanbild

En kort stunds rast och sedan iväg igen./svanbild

Vid tidigare besök i våras var det en bofink som satt en längre stund och sjöng. Just bakgrunden i bilden kan variera från himmel till havet eller buskar.

Hane bofink/svanbild

Hane bofink/svanbild

Även de häckande ladu och hussvalorna använder trädet till en skön rastplats. Ibland dimper det ner andra arter som till exempel denna gråsiska som landande en kort stund och sedan stack iväg igen.
gråsiska bloggen


RSS - Kommentarer

Lämna en kommentar

Namn (required)

Epost (required)

Hemsida

Skicka kommentar